ehk Viimsi Gümnaasiumi inimeste tegemistest ja kogemustest

Encouraging Creative Thinking, ITC Inernational, 6.3-10.3.2023, Praha

Varakevadine (6.-10. märts) Praha võttis mind vastu eestlasele harjumuspärase jaheda ilmaga ja kahjuks ka veel ilma igasuguste kevade märkideta. Lisaks võimalusele viibida nädal Prahas ja tutvuda selle vaatamisväärsustega oli eesmärk ka tutvuda loovale mõtlemisele ergutamisega (Encouraging Creative Thinking).

Tallinnast Prahasse saab päris mugavalt lennukiga läbi Riia või Varssavi ehk kas AirBalticu või LOT-iga. Ümberisitumistest tulenevat pikka ootamist lennujaamades ei ole ja Praha lennujaamast saad võtta Bolt "takso" ja juba 35 minuti pärast oledki linnas.

Üks huvitav asi, mille ma esialgu täiesti unustasin on asjaolu, et Tšehhis on endiselt kasutusel Tšehhi kroon. Aga polnud hull midagi - kaardimaksed toimuvad ja tegelikult saab enamustes kohtades maksta ka Eurodes. 


Aga sellest ei tahtnud ma tegelikult rääkida. Asume siis asja juurde. Koolitus Encouraging Creative Thinking toimus ITC Inernational poolt korraldatuna ja kursusest võttis osa lisaks minule veel õpetajad Slovakkiast (1), Rumeeniast (2), Taanist (3) ja Kreekast (6), seega väike ja tore grupp õpetajaid.

Õpetajad olid väga erinevatest koolidest ja kooliastmetest - algklasside õpetajates gümnaasiumi õpetajateni. Riigi koolidest ja kohaliku omavalitsuse koolidest.

13 õpetaja hulgas oli ka neid, kelle inglise keel oli kas olematu või väga nõrk, kuid õnneks vaid kolm õpetajat. Üldine suhtlus sujus sellele vaatamata väga hästi.

Koolituse fookus oli loova mõtlemise innustamine ja selle toetamine. Erinevad lektorid ja ülesanded olid väga toredad ja paljuski ka informatiivsed ja minu jaoks uued. Vaid mõnel üksikul korral tabasin end mõttelt, et seda kõike ma juba tean. Seega koolitus täitis minu puhul kindlasti eesmärki ja andis palju mõtteid ja vahendeid õpilaste loova mõtlemise toetamiseks.

Ametlikus ajakavas oli meil: 

Module 01 – Introduction to Creative Thinking Skills
Module 02 – Using ICT to Encourage Creativity / Assessment
Module 03 – Teaching Creative Thinking
Module 04 – Mental Blocks
Module 05 – Types of Intelligences, Learning Styles
Module 06 – Cultivating Cultural Awareness
Module 07 – Theater Activities
Module 08 – The Importance of Dispositions and Metacognition
Module 09 – Bloom’s taxonomy and designing creative tasks
Module 10 – Good questions
Module 11 – Project workshop and presentations

Mulle meeldisid eriti mõned teemad ja ülesanded, mis minuga ka VGMi kaasa tulid ja tutvustatud said meie koostöötunnis. Üks tore leid oli Lepatriinu tutvumisharjutus. Ühes grupis kuni 6 liiget. 

  • A3 paberile tuleb joonistada võimalikult suur lepatriinu, millel on 7 suurt "täppi" 
  • (tühjad sõõrid) ja 6 jalga.
  • grupi liikmed peavad täppidesse joonistama (kindlasti mitte kirjutama) grupi mistahes ühisused. Nt laps (tähendab, et kõik on lapsevanemad) või kass (kõik on kassi omanikud) või läbi kriipsutatud auto (kellelgi ei ole autot) jne.
  • Jalgade juurde peab iga grupi liige joonistama oma unikaalsuse grupi teiste liikmetega võrreldes koos oma nime kirjutamisega. Nt Jüri joonistab Soome lipu, sest ainsana oskab soome keelt rääkida. Mari joonistab lõngakera ja vardad, sest ainsana oskab ja meeldib kududa.
  • Selleks kulub ca 7-10 min
  • Pärast vahetavad grupid oma lepatriinud ära ja teine grupp peab ära arvama, millega on tegu piltidel ehk mis on teise grupi ühisosa ja mis on iga grupiliikme unikaalsus. (2-5 min).

 Lisaks Lepatriinule meeldisid mulle väga erinevad Mental Blocks ülesanded, mis panevad mõtte tööle ja nn kastist välja mõtlema. Lisan ka siia mõned:

Ühenda kõik täpid 4 joonega ilma pliiatsit paberilt tõstmata:

Joonista pildi järgi ümbrik. Pastakat paberilt tõsta ja risti üle joonistada ei tohi: 

Paiguta ruudu kujulise toa seina äärde 10 tooli nii, et igas seinas oleks 3 tooli.

Istuta 10 puud 5 ritta nii, et igas reas oleks 4 puud

Mõned loova mõtlemise näited ka:

Powerful questions / küsimuste mõjusus



Kokkuvõtvalt oli see Erasmus+ koolits väga tore ja kasulik. 

Mõned vaatamisväärsused ka!
Tantsiv maja:














Rahvusraamatukogus olev raamatutorn väljast ja seest:









Mineraalid Rahvusmuuseumis:









Aitäh VGM selle toreda võimaluse eest!


 

0 comments:

Post a Comment