ehk Viimsi Gümnaasiumi inimeste tegemistest ja kogemustest

Coaching -Skills and Practice

        
Korraldus: 5-päevane ALP-i (Activating Leadership Potential) koolitus “Coaching -Skills and Practice” toimus Viini kesklinnas, üsnagi tagasihoidlikul pinnal. Lisaks minule osales koolitusel veel 5 hispaanlast (erinevatest piirkondadest) ja 2 sakslast. Koolitust viis läbi Irene Rojnik, kellel on väga pikaajaline kogemus süstemaatilise coachingu edendamise ja kaasava juhtimise koolituste alal. Peamised teemad, mida koolitusel käsitleti ja praktiseeriti olid: Art of hosting, Mindfulness, The body’s role in coaching and facilitation, 4 Levels of Listening, Asking Powerful Questions, Systemic Consensing, Case Clinic.
Kõige üllatavamaks ja raputavamaks osutus minu jaoks KÕIGI osalejate fokusseeritus ja pühendumine sellele koolitusele iga päev 9.30-st 16.30-ni. Koolitusel ei kasutatud mitte ühtegi nutivahendit, kõik osalejad olid päriselt kohal, ei tegelenud muude asjadega, ega rännanud mõtetes kodustele teemadele. See keskendumise pinge ja tegelikult ka teadlik avatus oli tunda kogu koolitus vältel. Keegi ei lasknud end lõdvaks- pidi kaasa mõtlema, sünteesima, peegeldama, tõlkima (mitte kellegi jaoks ei olnud ju inglise keel emakeel), küsima, ümbersõnastama. Kõik see oli äärmiselt kurnav, aga väga väga kasulik ja inspireeriv. Mõtlen siiani, et huvitav, kuidas see võimalik oli, et just need inimesed, just sellises seisundis sinna kokku jõudsid.
Loomulikult aitas koolituse õnnestumisele kaasa ka see, et kõik osalejad tegelesid täiskasvanute või gümnaasiumiealiste õpilastega, keegi ei valinud koolitust mõnusa puhkuse pärast, vaid tahtis päriselt ka midagi õppida ja loomulikult koolitaja professionaalsus. NB! Leian, et need aspektid on koolituse puhul väga olulised. Äärmiselt keeruline teha koolitust, mis oleks mõjus ja väärtuslik nii lasteaiaõpetajale kui täiskasvanute kooli direktorile. Seega kui oma valikuid teete, siis pigem vältige kõigile sihtgruppidele suunatud ja liiga paljude teemadega rannakuurorti koolitusi.
Mõned mõtted, mille olin üles kriitseldanud:
“Methods should serve not lead”
“Sometimes exaggeration can help to find perspective” (Yes, your situation is terrible; what can make it even worse?)
“The relevance of collectivity to reach the power of individuality”
“The importance of acknowledging your listening barriers” (what jams your focus and willpower)
“Sometimes our bodies speak more than our words, we cannot forget that”
“Mindset & Heartset” (Where are your mind and heart set?)

Järgnevalt lisan põgusalt natuke teooriat ja mõned meetodid:

Kuulamise 4 tasandit. Coachingu protsessis on oluline keskenduda ja püsida just 3. ja 4. tasandil.

Küsimustel on võtmeroll.

4fold-path-2.png (1106×801)
Art of Hosting. Sellest võiks eraldi koolituse teha. https://www.artofhosting.org/

Mindfulness harjutusi (*nimetused ei ole ametlikud):
Silmad kinni 1-20 lugemine. Nii, et sama inimene ei tohi öelda kaks numbrit järjest ja tema kõrvalistuja ei tohi jätkata järgmise numbriga, samuti ei tohi kaks inimest öelda numbrit samal ajal. Siis algab lugemine jälle algusest. Oluline on mustrite tunnetamine ja üksteise tajumine.
Hand & Nose activity. Eesmärk on analüüsida meie käitumist erinevate inimestega juhi ja juhitava rollis. “Hand” hoiab kätt üleval ja hakkab juhtima “Nose”-i liikumist, kes hoiab oma nina käest kogu aeg ühel ja samal kaugusel.
Body scan. Eesmärk on tunnetada oma keha ruumis ja keskenduda osadelt tervikule. Silmad kinni käid varbaotsast juuksetutini kogu oma keha läbi, keskendud igale kehaosale ja organile eraldi.
Speed 1-10. Inimesed liiguvad ruumis erineva kiirusega. 5 on sinu loomulik kõndimise kiirus, 1 on kõige aeglasem liikumine ja 10 kõige kiirem. Kiirust muudad vastavalt mängujuhi öeldud numbrile. Väldi kokkupõrkamist teistega.
Bomb & Shield. Valid ruumis inimese, kellest proovid liikudes kogu aeg võimalikult kaugel olla (tema on sinu “bomb”) ja inimese, kellele tahad kogu aeg võimalikult lähedal olla (tema on sinu “shield”). Sina liigud vastavalt nende liikumisele.



Systemic Consensing. Teooria väljatöötaja kodulehekülg: https://www.elmartuerk.at/


Ja .... minu jaoks kõige põnevamate tulemustega meetod- Case Clinic, mis võimaldab tegeleda keerukate probleemide ja ülesannetega, kaasates kollektiivset intelligentsi struktueeritud vormis ja emotsioonivabamalt. Link teooriale:

Kokkuvõttes oli see Austria koolitus minu jaoks üks kõige mõjusamaid ja võimestavamaid, kus ma üldse kunagi olen osalenud. Olen väga tänulik, et sinna sattusin, nii universumile kui Liinale!


0 comments:

Post a Comment