ehk Viimsi Gümnaasiumi inimeste tegemistest ja kogemustest

Student-Centered Classroom: Teachers as Promoters of Active Learning

Kui Eve ja Kristiina moodulmajja jõudsid, olid kreeklased, sakslane ja ungarlane juba kohal :)




Osalesime 17.-22. oktoobril 2022 6-päevasel koolitusel Iirimaa pealinnas Dublinis. Koolitusele läksime kolme eesmärgiga: saada juurde mõtteid ja eriti võtteid, kuidas rakendada õpilaskeskset õpet 30+ õpilasega klassis (Kristiina); kuidas rakendada õppijatega rohkem individuaalset lähenemist arvestades erinevat taset ja huvisid (Eve) ning tutvuda Dublini ja Iirimaaga, kus me kumbki varem käinud polnud ning mis oli väga rikastav kogemus. Kogu kursuse kava ja tegevused on leitavad siit ning pildid siit.



Alljärgnevalt toome välja meie lemmikud.


SCL teooria 

1) tunnen õpilast! 

2) liigun vastavalt tempole mitte õppekavale! 

3) õppimine toimib kõikjal, kellad ei määra õppimise aega! AUTENTSUS oluline

4) õpilased võtavad vastutuse ja osalevad aktiivselt protsessis.



Let's chop a tree - häälepaelad lahti, kinesteetika, koordinatsioon

- üks inimene tõstab käed üles, karjub ja muutub nö puuks

- tema kõrval olevad inimesed loovad silmkontakti ja samal ajal karjuvad ja lõikavad puu maha

- mahalõigatud puu saadab karjega puuks olemise järgmisele isikule


Iiri keel

Dia duit, Failte, Slan (Tere! Tere tulemast! Head aega!) - sõnavara ja kinesteetika

- käteplaks, põlveplaks, käed üles lehvitused korda mööda paarilisega

- edasi asendad käteplaksu "Terega!", plaksud edasi kuni kõik liigutused on sõnadega asendatud



Jamboard



Choice Board



Akvaarium

Kaks õpilast akvaariumi sees, kolm õpilast nende ümber teevad märkmeid ja annavad tagasisidet.

  1. Positiivne tagasiside - mis jäi meelde, mis oli põnev; 

  2. Konstruktiivne tagasiside - unustasid seda öelda, nii saaksid paremini.


EDPUZZLE

Youtube’i videotele teksti, ülesannete lisamine, lõikamine.


TTS-tabel (KWL Chart)


Flip 




Blooket.com

Kui Kahoot, Quizziz, Socrative on ära tüüdanud


I see - I think - I wonder

Visuaalne mõtteharjutus, kus on oluline on jälgida kolme sammu: 1) räägi, mida näed; 2) räägi, mida mõtled ja arvad; 3) esita küsimusi. Lõpuks küsitakse teistelt gruppidelt küsimusi ja jõutakse arutades vastusteni. Hot Seat Vocabulary

Õppijad jagatakse gruppidesse ja igast grupist üks liige istub ekraani poole seljaga. Õpetaja osutab sõnale ekraanil ja teised õppijad peavad seljaga istuvale õppijale sõna seletama teiste sõnadega nii, et ta õige sõna ära arvaks. Siin pildil on märksõnad, mis võtavad kokku meie esimese nelja päeva jooksul õpitu.

Akrostiline luuletus

Koostasime gruppides akrostilisi luuletusi Iirimaa kohta. Seejärel kasutasime konstruktiivse kriitika mudelit ja andsime üksteisele tagasisidet koostatud luuletuste kohta. Meie luuletus nägi välja selline:

Plickers.com QR-koodidega vastuste andmine

Austin's Butterfly video tagasiside andmise ja vormi mõtestamiseks.

Uued oskused 

HURLING ja RUGBY (saime katsuda, proovida, omavahel mängida)



Uued kontaktid

Põnevad faktid

  • EPIC Museum Dublinis on koht, mida kindlasti külastada! See on immigratsioonimuuseum ja annab hea ülevaate iirlaste ajaloost. Selle saab läbi käia küll 90minutiga, kuid meie kahekesi veetsime seal ligi kolm tundi. EPIC tähendab Every Person is Connected, mis on ühtlasi seotud sellega, et näljahäda ajal rändas 1 miljon iirlast välja ja nii mõnigi inimene mujalt maailmast  võib  seal muuseumis avastada, et tema juured asuvad Iirimaal.

  • National Gallery in Dublin on kõikidele külastajatele tasuta ning seal õnnestus meil kunstiteoseid uurides veeta viis tundi.

  • Temple Bar pole ainult üks baar vaid see on terve piirkond kohalikke baare. Iirlastele meeldib iga ilmaga pigem õues kui pubis sees istuda ja Guinnessit juua. Pubides sees on vähem rahvast kui väljas. 

  • Kõikide majade eesuksed on eri värvi, et mehed õhtul pubist tulles oma kodu üles leiaksid. Hästi, see on tegelikult müüt. Tegelikult oli see omal ajal poliitilise meelsuse näitajaks (nationalists, unionists, neutral etc).

  • Iirlastel pole toidukultuuri ja nad ei pane toidule erilist rõhku. Ka neil on Fish and Chips, aga selle juurutasid Iirimaale üllataval kombel hoopiski itaallased. Iirimaa kraanivesi on täiesti joodav.

  • Iirimaal suletakse muuseumid ja poed varakult ja kõik kolivad pubidesse jooma. Kõige olulisem iirlaste jaoks on “craic” (hääldub kräkk), mis tähendab iiri keeles head ajaviidet, mis hõlmab õlle joomist, head huumorit ja teistega suhtlemist. Kui õhtu läheb korda siis nad ütlevad: “We had a great craic”.

  • 90% iirlastest on vaktsineeritud. Nad on tugevalt vaktsiiniusku.

  • Ühistranspordiga liikumiseks tuleb osta LEAP card, mis maksab 5 eurot. Sinna saab raha peale laadida ja siis tuleb seda vastavates jaamades piiksutada. Kaart sobib nii bussi, trammi kui ka metrooga sh Dublinist välja liikumiseks.

  • 23 USA presidenti on iiri juurtega (sh B. Obama).

  • Pubidel on väikesed aknad seepärast et nad ei taha aknast näha koledat iiri ilma.

  • Meie, eestlaste, jaoks on iiri kliima tegelikult suurepärane, sest temperatuur jääb 13 (talvel) ja 21 (suvel) vahele. Nägime siin nii päikest kui vihma ja saime tunda mõnusat sooja sügist. Siiski tundus, et meil oli siin jahedam kui neil, sest me olime 13 soojakraadiga siin jopedes samal ajal kui päris paljud kohalikud olid T-särgi väel või lühikeste pükstega.

  • Suveniiridelt võid lugeda “May you have the luck of the Irish!”. Kui uurisime, mida see tähendab, siis saime vastuseks, et esiteks on see seotud müütiliste tegelaste härjapõlvlastega, kellel on pidevalt kullapott varuks ja kui leiad härjapõlvlase, siis leiad ühtlasi kullapoti. Teine selgitus on, et paljud iirlased emigreerusid Ameerikasse, kus nad asusid kulda otsima ja nad olid selles väga edukad, sest neil oli tugev töödistsipliin ja motivatsioon. Nad leidsid palju kulda ja teised kullakaevajad tõdesid, et iirlastel on kulla leidmisega õnne. Nii saavadki iirlased oma õnne ka teistele soovida.

  • Iirlased on väga külalislahke rahvas ja neile meeldib kui turistid neid külastavad. Neil on hea meel, et keegi vaevub neile külla tulema. Nad võtavad külalised suure rõõmuga vastu ning kutsuvad kohe ka pubisse. Muuhulgas vannuvad iirlased palju, kuid ohter ebatsensuursete väljendite kasutamine ei ole nende puhul agressiivsuse märk vaid loomulik ja nende jaoks ka suhteliselt märkamatu osa pubi kultuurist ja sõbralikust suhtumisest.

  • Saabu päev varem ja lahku päev hiljem, et saada maksimaalne kaasatus ja keskendumine. Ja kui Signe palub lennupiletite pakkumine üle kontrollida, tee seda KORRALIKULT, et saaks ikka Guinnessit ka kaasa tuua.


Soovitame soojalt nii Europassi kui ka Dublinit.

Slan!

Eve&Kristiina



0 comments: